Doftdrömmar för 2020

Inför det nya året kan det vara värt att investera i en ny parfym som sätter dina intentioner för året. Hitta härliga parfymer för vintermånaderna hos Sephora. Som en av nordens …

Favoriter i kashmir för vintermys

Nu när vintern börjar närma sig och dagarna blir mörkare och kallare finns inget bättre en att svepa sig in i en mysig, härlig, varm kashmirhalsduk. Hos PashminaWear kan du hitta …

Gasol vinnare för jordbrukssektorn

Med gasol från Primagaz får du ett renare och effektivare jordbruk. Gasol är en flexibel och effektiv energikälla som passar inom många olika områden inom jordbruket och går du över från …

Res till Madrid i höst – här är fem saker du måste göra! Spaniens vackra huvudstad är en ofta förbisedd spansk pärla. Denna stad erbjuder fantastisk kultur, mat, och en fascinerande historia. Vi visar dig de bästa tipsen på vad du kan göra i denna sydeuropeiska storstad.

1. Gör ett kungligt besök på Palacio Real

Det kungliga slottet Palacio Real är Europas största och stoltserar med över 3 000 rum. Även om kungahuset inte bor här så är det familjens officiella residens. Är du nyfiken på att kika närmre på det gamla 1700-talspalatset och dess gobelänger, möbler och målningar så kan du ta en guidad tur. Hälften av salarna är öppna för allmänheten och du är välkommen alla dagar klockan 10–20. Väljer du att stanna utanför så är även slottsparken väldigt fin.

Förboka biljetter till slottet.

2. Besök det stora torget Plaza Mayor

Madrids mest populära torg Plaza Mayor ligger i stadens äldre delar. Det är ett stort kullerstensbelagt torg med plats för över 50 000 personer som kantas av restauranger, butiker och kaféer. Genom tiderna har det både varit marknad, teater och tjurfäktningsarena! Är du här i december får du se torget förvandlas till en mysig julmarknad. Under resten av året sker det fester för allmänheten och mellan det kan du titta på bland annat gatumusikanter och konstnärer – eller bara dricka ett gott glas vin på en uteservering.

3. Strosa runt i El Retiro

El Retiro i hjärtat av Madrid är stadens största park med en yta på hela 130 hektar. Parken började sina dagar som en kunglig jaktpark under tidigt 1600-tal. Enda sedan drottning Isabella II:s tid under sent 1800-tal har parken varit öppen för allmänheten och den har blivit en favorit för Madridbor och besökare som söker en stunds avkoppling i det gröna. Parken är en blandning av olika stilar och här finner du trädgårdar i fransk stil men också mer lummiga och vilda områden. Det finns gott om aktiviteter och förutom att strosa runt kan man hyra en roddbåt för en romantisk tur på dammen eller koppla av med en picknick i det gröna. Det finns också flera mysiga kaféer och restauranger att välja mellan.

4. Njut av konst på museum

Madrid är verkligen ett bra resmål om du är ute efter bra konstmuseum. Museo del Prado är ett av världens största museer och lockar med konst av konstnärer som El Greco, Goya och Velázquez. Är du mer intresserad av Picassos verk så ska du gå till Reina Sofia. Ett annat museum du borde kika mer på är Museo Thyssen-Bornemisza. Här kan du också se på Picassos verk, men även Rembrandt, Vincent van Gogh och Monet. Ett tips är att inte se alla museum på samma dag, för du behöver lägga lite tid här!

5. Ta en tapasrunda!

När du är i Madrid så är det såklart ett måste att äta tapas. Många av de bästa tapasrestaurangerna ligger på Plaza Mayor. Men väljer du någon av de mindre torgen som Plaza Santa Ana så är priser lite lägre. Det bästa är att äta några tapas på en restaurang för att gå vidare och prova nästa ställe. Vill du äta på en av Europas äldsta restauranger ska du boka ett bord på Casa Botin på Calle de Cucherillos 17. Den första gästen som åt här gjorde det 1725 och idag serveras fortfarande spansk husmanskost.