Motorträffar

Motorträffar

Motorträffar, folkfest och kultur

Motorträffar för bilentusiaster pågår över hela landet, året runt även om högsäsongen är under sommarhalvåret. Det finns säkerligen folk som tycker att de som lever för sina gamla bilar är lite nördiga av sig, men de vet faktiskt inte vad de missar. Faktum är att motorintresset är väldigt kulturellt. Det kanske man inte tror när man själv är intresserad av konst, besök på museum och teatrar. Motorintresset innehåller allt detta. Bilarna, musiken, klädstilen – allt vittnar om en svunnen tid, och bilarna kan vara värda flera hundratusen kronor. Av den anledningen kan de vara rena samlarobjekt. Motorträffar förenar alla typer av människor och erbjuder en fest för alla sinnen.

Motorträffar är en folkrörelse

Ja faktum är att de motorträffar som äger rum runt omkring landet, är en del av den svenska kulturen samt en del av vad sommarsverige erbjuder när det gäller folkfest och sommarfirande. En cruising i sommarnatten är en fröjd för såväl öga som öra och alla övriga sinnen. Räkna med en frossa av Rockabilly-musik, klädstilar från förr samt 50-talets pinuppor i ny trendig tappning. Raggarkulturen har snyggats till och lockar nu människor i alla åldrar. Motorträffarna förenar människor som annars kanske aldrig lärt känna varandra. Ja, det är sannerligen ett rent nöje att ta del av motorkulturen med allt vad den innebär.

En av Sveriges mest kända motorträffar är The Power Big Meet som firar 40-års jubileum under 2017. Denna motorträff är idag världens största motorträff för amerikanska bilar, och det säger en hel del om hur stor bilkulturen är i Sverige. Den här träffen lockar folk från hela världen och måste absolut upplevas minst en gång under ens livstid om man är svensk bilentusiast. Bland annat pågår en fem kilometer lång loppmarknad med bilprylar, tillbehör och 50-talsattiraljer. Det är helt enkelt en upplevelse som den bilintresserade måste uppleva. Till evenemanget kommer ungefär 25 000 amerikanska bilar där varenda en är unik.

Bilutställning och cruising

Bilutställningar brukar ofta gå hand i hand med motorträffar, cruising och fester. För att hålla sig uppdaterad om vad som händer inom bilentusiasternas värld, kan man googla på begrepp såsom motorträff, cruising och bilutställning. Evenemangskalender-bilträffar och swap meets är andra bra begrepp att känna till. Om man är intresserad av klädstilen som tjejerna är så snygga i, så är det pinup- och rockabilly-kläder man googlar på. 50-talets klädstil börjar bli allt mer populär och det är inte att undra på; rockabilly, retro och pinup är ju själva bilden av stil och klass – precis som allt annat i de amerikanska bilarnas värld.

Cruising är en stor del av sommarhalvårets motorträffar. Snygga bilar som glider runt stadskärnan är en häftig upplevelse. En del förare bjuder på en show av burnout och brända däck. Det är dock en företeelse som polisen inte är särskilt förtjust i, så har man turen att få se en sådan så har man fått se något verkligt unikt. Det är inte enbart amerikanska bilar man får njuta av vid dessa motorträffar. Det finns träffar för såväl veteranbilsägare som motorcykelfolk. Oavsett vilken fordonssort som är av det största intresset, så brukar motorträffarna locka fordonsentusiaster i alla åldrar med olika smaker. Musiken som brukar höras varierar förstås, och det är allt från Elvis Presley och Chuck Berry till nyskapande rockabilly-musik med inspiration av punk. Motorkulturen är väldigt generös och inbjudande. Ta chansen och upptäck det under kommande säsong.

Skönhet, kvalitet, stil och klass

Motorkulturen med sina bilutställningar och motorträffar, kanske inte verkar så tilltalande för en vanlig svensk kulturtant som gärna avnjuter konst eller ett besök på museum. Då kan den kulturella tanten för en gångs skull få lära sig något nytt! Det är få världar som erbjuder så mycket kultur som just den bilburna världen. Sommarhalvåret är säsongen för bilentusiaster och motorträffar landet runt. Bilarna som glider på cruising runt omkring i landet är ofta rena rariteter, helt unika i sitt slag. Kring bilarna förenas människor som är intresserade av musik, kläder och retrodesign. Det som förenar dessa människor är kärleken till en svunnen tid av skönhet, kvalitet, stil och klass. Missa inte nästa säsong.