Motorcross

Motorcross

Motorcross, eller MX som det även kallas, är en actionspäckad motorsport som körs med motorcyklar på banor av grus, sand och jord. Banorna innehåller många hopp och är planerade för att göra tävlingarna så intensiva som möjligt. Motorcross kan köras på vanliga utomhusbanor eller på mer publikvänliga stadionbanor. Det finns många klasser i sporten för olika motorcykeltyper, åldersgrupper och talangnivåer. Både i Sverige och internationellt, anordnas det tävlingar och mästerskap i sporten. Den mest prestigefyllda tävlingen är VM som består av ett flertal deltävlingar. För tillfället är motorcrossen den mest populära offroad-motorcykelsporten och det finns utövare i hela världen. Speciellt populär är MX bland unga förare.

Motorcross körs i heat på crossbanor

Banan i motorcross kallas för crossbana och består av grus, sand eller jord. MX-tävlingar körs i heat och varje heat brukar ta ungefär 20-35 minuter beroende på bantyp, klass och åldersgrupp. Hur många deltagare som deltar i varje heat beror på banans och tävlingens storlek, men vanligast brukar det röra sig om drygt 30 deltagare per heat. De bästa förarna går vidare till ett finalheat där segraren utses. Eftersom heaten är relativt långa, och att det finns många förare på banan samtidigt, används flaggor för att signalera om det inträffar olyckor eller liknande. En gul flagga betyder till exempel att någon har stannat eller kört omkull.

En person kör motorcross

I motorcross används olika typer av motorcyklar och därför finns det ett antal olika klasser. I vilken klass deltagarna tävlar i bestäms bland annat av motorcyklarnas cylindervolym och motorernas konstruktion – tvåtaktsmotorer eller fyrtaktsmotorer. I Sverige används för tillfället fyra officiella tävlingsklasser för vuxna förare. För män finns klasserna MX1, MX2 och MX3. Motorerna i de olika klasserna varierar från 250 kubik till över 450 kubik. Dessutom finns det en damklass som heter MX-Girls. I damklassen används MX2-motorcyklar. Förutom de fyra officiella klasserna, finns det dessutom ett stort antal ungdomsklasser för yngre förare. Många barn under 11 år kör MX med små motorcyklar.

Tävlingar över hela världen

Över hela världen arrangeras det många tävlingar och mästerskap i motorcross. I Sverige är SM det största mästerskapet. SM består av ett antal deltävlingar och körs mellan april och september varje år. Internationellt är VM det största och mest prestigefyllda mästerskapet. VM arrangeras av det internationella motorcykelförbundet FIM och innehåller 18 deltävlingar. I varje deltävling får deltagarna poäng enligt hur de placerar sig. Den som har flest poäng när säsongen är slut blir världsmästare. Det mest framgångsrika landet i VM är Belgien. De belgiska förarna har vunnit 55 VM-titlar i de olika klasserna. Sverige är trea i statistiken efter Frankrike, med 17 vunna VM-titlar.

Motorcross des Nations är en klassisk MX-tävling som arrangeras varje höst och lockar deltagare från hela världen. Tävlingen har en lång historia. Den ägde rum för första gången år 1947. Det speciella med tävlingen är att den är en lagtävling där deltagarna tävlar i tremannalag och representerar sina hemländer. Tävlingen brukar ibland kallas för crossmotorcyklarnas OS. Förr i tiden var det de brittiska MX-lagen som var de mest framgångsrika, men under de senaste decennierna är det främst Belgien och USA som har kämpat om topplaceringarna.

MX för barn och vuxna

Motorcross är en spännande motorcykelsport med många fans och utövare över hela världen. Många förare börjar köra motorcross redan som barn. Det finns ingen undre åldersgräns och det förekommer till och med att treåringar kör MX med små motorcyklar. För en oinsatt kan treåringar på motorcyklar låta fasansfullt, men farten är låg och skaderisken liten. Även om man är lite äldre, är det enkelt att börja med MX. Allt som krävs är att man köper eller hyr en cross, skaffar en hjälm och övrig skyddsutrustning och sedan beger sig till närmaste crossbana. Självklart måste man inte tävla om man inte vill. Det går utmärkt att köra cross som en roande hobby.