Motorbåtsport

Motorbåtsport

Solen lyser och lämnar glitterstänk på det vågiga havet. I luften blandas doften av tång med drivmedel och spänd förväntan. En bit ut från land guppar förväntansfulla deltagare i dagens race i magnifika strömlinjeformade farkoster, designade för att på bästa sätt glida genom vattnet i höga hastigheter. På land står entusiaster, vänner, familj och andra nyfikna för att uppleva mötet mellan natur och den allra bästa maritima ingenjörskonsten. Till och med måsarna som glider ovanför väntar på att startsignalen ska ljuda. Det är snart dags för dagens första tävling. Motorbåtsport samlar tusentals människor i Sverige och hundratusentals i världen, om inte fler. Den som upplevt motorbåtsport på nära håll, vare sig det är från en båt eller som åskådare, har inte svårt att förstå tjusningen. Besök gärna en motorbåtsklubb!

Motorbåtsport – en kärlekshistoria

Motorbåtsport samlar mängder av människor

Motorbåtsport har en över hundra år lång historia i vårt land. Till en början var det endast den absoluta eliten som hade råd att syssla med sporten. Det är fortfarande en mycket kostsam sport, men många klubbar anordnar kurser för nybörjare och erbjuder dessutom lånebåtar tills man bestämt sig för att skaffa egen båt. När du väl nått proffsnivå så finansieras sportens utgifter ofta genom olika sponsorer eller andra finansiärer. Men motorbåtsport förenar också hela familjer över generationsgränserna som få sporter gör. På köpet ger sporten en möjlighet till ett aktivt utomhusliv. Det är därför inte särskilt konstigt att flera av landets klubbar rapporterar om högre medlemsantal, då sporten stadigt ökar i popularitet år efter år runt om i världen.

Motorbåten såg dagens ljus i slutet av 1800-talet. Det var inte långt därefter som viljan att börja tävla uppstod trots att motorbåtens mer praktiska användningsområden främst fick uppmärksamhet till en början. Efter den internationella automobil- och motorbåtsutställningen i gamla idrottsparken i Stockholm år 1903, grundades vad som skulle bli ”Kungliga Motorbåt Klubben”. Sedan de första svenska tävlingarna år 1904, och efter år 1935 när sporten på allvar spreds sig från Stockholm och ut i landet, har intresset växt och växt. Allteftersom båtarna fått mer och mer effektiva motorer, har också tävlingsgrenarna blivit fler och farten allt högre. I samlingsnamnet motorbåtsport, återfinns numer tre stora tävlingsformer i ett otal olika klasser.

De tre tävlingsformerna

Offshore racing är den äldsta formen av motorbåt tävlingar. Tävlingen går ut på att man åker en sträcka mellan två fastslagna punkter. Ett av Skandinaviens största lopp är Roslagsloppet som går mellan Stockholms ström och Öregrund varje sommar sedan år 1962. Rundbana är, som namnet antyder, en tävling med en bana med hinder att runda, t. ex. kobbar. Båtarna som tävlar i den högsta tävlingsklassen Formula 1 väger ca 550 kg, är 5 meter långa, har 400 hästkrafter och kan nå hastigheter på 250 km/h. Båtarna kommer upp i 100 km/h på under 2 sekunder. I kurvorna nås G-krafter kring 7-8. OCR är en kombination av de bägge, och en av de populäraste grenar i motorbåtsport bland publik och media.

De största båtarna inom motorbåtsport återfinns i OCR-klassen Class 1. Där är båtarna ca 14 meter långa och väger upp till 5 ton. Men trots sin storlek kan de komma upp i hastigheter runt 260 km/h. År 2010 försökte man få till en svensk Grand prix i Class 1, som gick av stapeln i vattnen utanför Uddevalla, men dessvärre gick tävlingen i konkurs. En av de vanligaste grenarna inom svensk motorbåtsport är aquabike, kanske mera känt som jetski eller vattenskoter. Lite enkelt förklarat är en jetski en ”ståmaskin”, till skillnad från vattenskoter (eller ‘runabout’ som det också heter på engelska) som man sitter på. I aquabike finns flertalet klasser, beroende på ålder och maskin, men killar och tjejer tävlar på lika villkor. Det finns tävlingar på mindre banor, så kallade closed course och större långlopp där det heter offshore.

Hur börjar jag?

De flesta tävlande börjar sin bana inom motorbåtsport i Allemansklassen. Tävlingen går ut på att ta sig mellan två punkter i 45 km/h som högsta tillåtna toppfart, samtidigt som man också håller en jämn hög snittfart. Den som har minsta skillnaden mellan toppfart och snittfart vinner. Du behöver en båt – antingen en aluminiumbåt, RIB, sportbåt eller en offshore racer för att kunna delta. Kontakta Toarps Motorklubb för mer information kring vad det finns för tävlingar i närheten och hur du deltar. Motorbåtsport kan och ska vara enkelt att börja med!

En av de snabbast växande grenar av motorbåtsport är Thundercat. Det är kanske en av de vanligaste ingångarna till motorsporten eftersom det blivit en populär aktivitet vid olika företagsevent och som upplevelsepresent. Och det är inte undra på – det går fort, du blir blöt och du får jobba för att hålla båten i styr när du flyger fram i över 50 knop!